16 Ιουλίου, 2019

 

 

 

Και μετά λένε εμάς εθνοπροδότες!

 

 

Φωτό από την ιδρυση του ελληνικού παραρτήματος της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωσης Παλαιστίνης», 14/10/2016. Η φωτογραφία δημοσιεύεται εκ νέου στις 11/7/2018 σε σάιτ - χωνιά της ΕΥΠ. Τους παρευρισκόμενους τους ζώνουν τα φίδια.

 

Πλάκα έχει η απέλαση των «Ρώσων διπλωματών» που κανόνισε το ελληνικό ΥΠουργείο των ΕΞωτερικών. Οι Ρώσοι «διπλωμάτες» απελάθηκαν γιατί ασχολούνταν λέει με «απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών».[1] Όχημά τους στην «κακόβουλη παρέμβαση» ήταν κάτι που το λένε «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση». Το αποτέλεσμα ήταν «δια της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων [να] επιχειρούν να επηρρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος με ό,τι αυτό συνεπάγεται».[2]

Καθώς μάλιστα η υπόθεση εξελίσσεται, εξοικειωνόμαστε με επιπλέον άγνωστες όψεις της «ρωσικής επιρροής»:

 

στην Αλεξανδρούπολη, οι «Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας», μερικές χιλιάδες, που μεταφέρθηκαν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τον πόλεμο στην Αμπχαζία, έγιναν σιγά σιγά «Ρωσόφωνοι της Θράκης», με επίτιμο ρωσικό προξενείο, «ρωσικό σπίτι», σλαβικής αρχιτεκτονικής εκκλησία σε χώρο εντός στρατοπέδου που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (!), απευθείας επαφές με το Κρεμλίνο και Ρώσους πεζοναύτες να παρελαύνουν την 25η Μαρτίου.[3]

 

Όλα αυτά, λέει, κατέληξαν στη διοργάνωση των «συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία». Να σκέφτεσαι τους μεγαλέξαντρους των συλλαλητηρίων να δουλεύουν για το ρωσικό κράτος, είναι αναμφισβήτητα δελεαστικό και εξηγεί διάφορα, όπως τη λελογισμένα πατριωτική στάση τμήματος της λεγόμενης Άκρας Αριστεράς. Αλλά δεν πρέπει να μένουμε εκεί. Γιατί το κατά τη γνώμη μας πιο ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι τι έκαναν οι Ρώσοι στη «Βόρειο Ελλάδα», αλλά τι μύγα τσίμπησε τους Έλληνες και κάνουν απελάσεις, καταγγέλουν πρακτορική διείσδυση και πάνω απ’ όλα μετατρέπουν τους αξιαγάπητους Πόντιους σε «Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας» και από εκεί σε «Ρωσόφωνους της Θράκης». Όλα αυτά, ενώ τόσο καιρό έκαναν το κουνέλι σχετικά με τη «ρωσική επιρροή».

Ομολογουμένως, το ΥΠουργείο των ΕΞωτερικών και η ΕΥΠ το πάνε λάου λάου. Αλλά όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, το σημαντικό δεν είναι αυτά που λέγονται, αλλά αυτά που δεν λέγονται. Για παράδειγμα, οι «αποτυχημένες» απόπειρες χρηματισμού «κρατικών αξιωματούχων, μητροπολιτών και Δήμων» από τους Ρώσους πράκτορες, είναι μια διατύπωση που αφήνει ανοιχτότατο το ενδεχόμενο επιτυχημένων εγχειρημάτων ρωσικής χρηματοδότησης (τα μη χρηματικά, αλλά και πάλι «υλικά», κίνητρα, είναι επίσης ιντριγκαδόρικα, ειδικά για μητροπολίτες).

Αυτού του είδους ο εκπορευόμενος εκ των μυστικών υπηρεσιών λόγος, είναι σαφές μήνυμα προς τους απανταχού χρηματιζόμενους. Γιατί προσέξτε: αν υπάρχει -λέμε τώρα- κάποιος που δεν είπε και τόσο όχι στη «χρηματοδότηση», κατέχοντας μάλιστα κρατική θέση, τότε αυτό που έκανε λέγεται «εσχάτη προδοσία». Όπως μάλιστα μας θυμίζουν οι σαλεμένοι του ίντερνετ όποτε βγάζουμε αφίσα, το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται με ισόβια, ή σε καιρό πολέμου, με θάνατο. Χώρια τι θα γράφουν οι εφημερίδες εν τω μεταξύ.

Η θέση του «κάποιου» γίνεται ακόμη επισφαλέστερη όταν σχετίζεται με την «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση». Όσο για το ποιοι είναι οι σχετιζόμενοι, ή εν πάση περιπτώσει κάποιοι από αυτούς, πληροφορίες παρέχονται απλόχερα και ταυτοχρόνως με τα περί απελάσεων, από τα πιο περιφερειακά χωνιά της ΕΥΠ:

 

Στις 14 Οκτωβρίου 2016, ιδρύεται το ελληνικό παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωσης Παλαιστίνης, με τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Προέδρου της  και πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Βαντίμοβιτς Στεπάσιν (πρώην στέλεχος της FSB), παρουσία του Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμων, του δήμαρχου Βέροιας κ. Δημήτρη Βοργιαζίδη, του πρώην υπουργού κ. Κων. Κιλτίδη, του Αλεξέι Ποπόφ γενικού πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και του  Πρόεδρου του Ελληνικού Παραρτήματος της Ένωσης κ. Σίμου Παναγιωτίδη.[4]

 

Οπότε καταλάβατε: αν είσαι μητροπολίτης, δήμαρχος, πρώην υπουργός, «επιχειρηματίας» και κάνεις παρέα με «πρώην στελέχη της FSB» κάτω από εικόνες της χριστοπαναγίας, αμέσως καταλαβαίνεις για ποιον χτυπάει η καμπάνα.

Αλλά το πράγμα είναι σοβαρότερο από αυτές τις σοβαρές απειλές. Σύμφωνα με τα ποιήματα που απαγγέλλονται με κάθε ευκαιρία, το ελληνικό κράτος είναι μια «νησίδα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή» και πάει λέγοντας. Σκατά νησίδα σταθερότητας! το ελληνικό κράτος είναι στη μέση του χαμού, έχει αντιμετωπίσει ήδη μια οικονομική χρεοκοπία και αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση μεσολαβήσεων (τη λεγόμενη «κρίση του πολιτικού συστήματος»). Οι εντάσεις της περιοχής, που προέρχονται από τη διάλυση της Μέσης Ανατολής και την περικύκλωση του ρωσικού κράτους, δεν βοηθούν καθόλου τη «σταθερότητα». Και όταν μιλάμε για το ελληνικό κράτος, το ζήτημα της «σταθερότητας» έχει μέσα μπόλικη «Βόρεια Ελλάδα»: την περιοχή που έχει μόλις εκατό χρόνια ελληνικής ζωής, που υπόκειται σε ρωσική επίδραση, έχει κακούς γείτονες που θέλουν πρόσβαση στο Αιγαίο, έχει τα δικά της αφεντικά με τα δικά τους συμφέροντα και πάει λέγοντας.

Πρόσφατα, αυτά τα αφεντικά εκμεταλλεύθηκαν τις συζητήσεις περί Μακεδονικού για να καταγγείλουν το «κράτος των Αθηνών» για εθνοπροδοσία και να επιδείξουν αξιοσέβαστες ικανότητες ναζιστικής κινητοποίησης που έφτασαν σε προσπάθειες ξυλοδαρμού υπουργών. Ακόμη χειρότερα, υπονόησαν ότι θα μπορούσαν να στήσουν ένα κόμμα με γεωγραφικό προσδιορισμό, του ειδους «Λέγκα του Βορρά» και άρχισαν να τσακώνονται για το ποιος θα ηγηθεί, με πρώτο το ζαβό στρατηγό Φραγκούλη που έχει πάρει το διδακτορικό του από τον κύριο Μάζη, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι μη αναγνώσιμο.

Προφανώς η συζήτηση που περιβάλλει την απέλαση των Ρώσων πρακτόρων, είναι ένα σαφές και ελαφρώς ετεροχρονισμένο μήνυμα προς αυτούς τους ανθρώπους. Συνεχίστε, λέει το μήνυμα, να μαλακίζεστε, και ετοιμαστείτε να κατηγοριοποιηθείτε ως πράκτορες ξένης δύναμης και να υποστείτε την ανάλογη μεταχείριση, αλά Αρτέμης Σώρας, αλλά στα σοβαρά. Σαφές;

Για να είμαστε κι εμείς σαφείς: κατά τη γνώμη μας, οι ρωσόφιλοι της χώρας δεν είναι σκέτα ένοχοι εσχάτης προδοσίας και πράκτορες του κυρίου Πούτιν. Ταυτόχρονα (έτσι πάνε αυτά τα πράγματα), είναι και αγνοί Έλληνες φασίστες, σόρι, πατριώτες. Πάρτε για παράδειγμα τον «επιχειρηματία» κύριο Παναγιωτίδη, πρόεδρο του «ελληνικού παραρτήματος της Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης», φέροντα κοτσίδα Στίβεν Σιγκάλ και δεξιό ψάλτη της φωτογραφίας που παραθέτουμε. Ο Παναγιωτίδης έχει αναλάβει την ανακύκλωση σκουπιδιών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας· προφανώς γιατί η ανακύκλωση σκουπιδιών στην Πετρούπολη της Αθήνας βρισκόταν εκτός της εμβέλειάς του.

Το θέμα ανθρώπων σαν τον κύριο Παναγιωτίδη είναι ότι εκφράζουν υλικά συμφέροντα που κατοικοεδρεύουν στη βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως διαφέρουν από τα αντίστοιχα της νότιας. Βλέπουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική προσανατολίζεται προς τις ΗΠΑ, γιατί τα αμερικανικά σχέδια κρίνονται εθνικώς ωφέλιμα από το «κράτος των Αθηνών», και τσινάνε. Αυτό που εκφράστηκε με τα «μακεδονικά συλλαλητήρια» δεν ήταν σκέτη μπαζομαλακία. Ήταν ταυτόχρονα και η όλο και πιο διακριτή πολιτική έκφραση διαφορετικών συμφερόντων στο εσωτερικό του ελληνικού κράτους, και μάλιστα σε θέματα που φτάνουν να αφορούν την «εξωτερική πολιτική». Τέτοιες εξελίξεις είναι αυτό που τόσο εύκολα το ελληνικό Υπ. Εξ. επισημαίνει ως «αποσταθεροποίηση» όταν πρόκειται για άλλους. Και αυτό που μετά βδελυγμίας αρνείται όταν πρόκειται για την περιοχή αρμοδιότητάς του. Αλλά η περιοχή μας είναι αποσταθεροποιητική. Ότι κάποιοι νομίζουν πως ο μύλος της Μέσης Ανατολής δεν αγγίζει το ελληνικό κράτος, είναι δείγμα του πώς οι ιδεολογίες απομακρύνουν τους ανθρώπους από την πραγματικότητα.

Τουλάχιστον όμως, το όλο πράγμα έχει και την καλή του όψη. Μπροστά στους πραγματικούς εθνοπροδότες, η ταπεινή περίπτωσή μας ωχριά, οπότε θα μας αφήσουν ήσυχους.

Ναι καλά...

 [1] Βασίλης Νέδος, «Απέλαση Ρώσων Διπλωματών», Καθημερινή, 11/7/2018.

[2] Στο ίδιο.

[3] Σταύρος Τζίμας, «Το παιχνίδι επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων», Καθημερινή, 15/7/2018.

[4] «Ποια είναι η ‘Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση’ που φέρεται να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ρωσίας;», www.factchecker.gr, 11/7/2018. [Τελευταία πρόσβαση 15/7].