22 Ιανουαρίου, 2021

 

 

 

 

Ο Κουβερτοβόλος Part IΙ: Η Πολιτική Οργάνωση

 


 

Στο προηγούμενο μέρος αυτού του κειμένου χρησιμοποιήσαμε την υλιστική αντίληψη των πραγμάτων για να εξηγήσουμε γιατί οι κουβέρτες που κρατάει αυτός ο κουβερτοβόλος είναι όλες ίδιες και όχι τα ατάκτως ερριμμένα περιεχόμενα μικροαστικής ντουλάπας. Αλλά ο ίδιος ο κουβερτοβόλος, έχει περισσότερα να αποκαλύψει. Με την πρώτη ματιά, η εκ των όπισθεν ατσούμπαλη κατατομή φαίνεται να επαληθεύει το ρατσιστικό στερεότυπο για τους υπαλλήλους των «κέντρων πρώτης υποδοχής»: αμόρφωτοι και άξεστοι, μακροχρόνια άνεργοι που μαζεύουν μόρια γιατί έχουν πολλά παιδιά και είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας. Και αυτοί, δηλαδή, «γεννάνε πολύ», και ωφελούνται αδίκως, έστω με τον τρόπο τους.

Με μια καλύτερη ματιά όμως, η πρώτη εντύπωση υποχωρεί. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον σκέτα ατσούμπαλο άνεργο μεσήλικα απόφοιτο της Βασικής Εκπαίδευσης. Η ελάχιστα διακρινόμενη πλάγια όψη αφήνει να διακρίνεται καλοκουρεμένη κεφαλή, νεαρή ηλικία, γυαλιά μυωπίας και κοντοκομμένο μούσι. Θα μπορούσε κάλλιστα δηλαδή ετούτος εδώ να είναι στα πρώτα -άντα και να διαθέτει κάποιου είδους πτυχίο, αναμφίβολα στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οπωσδήποτε, οι σχετικές αγγελίες του ΟΑΕΔ αφήνουν άπλετο χώρο ώστε τέτοιοι πτυχιούχοι να μαζεύουν μόρια και να «ωφελούνται» από όποια θέση του hot spot τραβάει η καρδιά τους: σε τέτοιες αγγελίες, ο πτυχιούχος πολύτεκνος και ο πτυχιούχος αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας προηγούνται των αντίστοιχων μη πτυχιούχων, ακόμη και για θέσεις όπως η φύλαξη και ο καθαρισμός.[1] Ταυτόχρονα, και όπως είναι φυσικό, υπάρχουν ζηλευτές θέσεις στα hot spot που μπορούν να καλυφθούν μόνο εφόσον κάποιος διαθέτει πτυχίο. Δικαιούμαστε λοιπόν να υποθέσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσληφθέντων στα hot spot διαθέτουν πτυχίο. Επίσης δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για κάποιου είδους αριστερούς, και μάλιστα, λίγο έως πολύ, για τα ίδια τα μέλη των ακροαριστερών οργανώσεων που αρχικά οργάνωναν το κουβερτοκουβάλημα.

Χοντρό ε; Αλλά έτσι είναι το ξυράφι του Όκαμ σύντροφοι και συντρόφισσες: χοντροκομμένο! Η φοιτητική ακροαριστερή προέλευση των ωφελούμενων, όχι μόνο προκύπτει από την «Αίτηση», αλλά και εξηγεί τον τροπο με τον οποίο, τόσο γρήγορα μετά την πρόσληψή τους, κατέληξαν να συνδικαλιστούν και να υποστηρίζονται από την ΚΕΕΡΦΑ (εμείς λέμε ότι φταίει που αυτοί οι άνθρωποι είναι η ΚΕΕΡΦΑ). Επίσης εξηγεί το είδος του λόγου που υιοθέτησαν προσφάτως όταν απευθύνθηκαν στον υπουργό τους, σε μια συγκυρία νεύρων και εργασιακής ανασφάλειας.

Ομολογουμένως, η «επιστολή απόγνωσης» που απέστειλαν πρόσφατα οι «υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ)» (δηλαδή οι προσληφθέντες κουβερτοβόλοι) στον κύριο Μουζάλα, ήταν συγκυριακά φορτισμένη. Η Ανθή Καραγγελή, το φωτεινό παράδειγμα κάθε κουβερτοβόλου, που ξεκίνησε με ένα ψωροπτυχίο από το παιδαγωγικό Ιωαννίνων, μια εγγύτητα στην Αλβανία και μια συμμετοχή στην άκρα αριστερά, για να καταλήξει γκοτζάμ Διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, είχε μόλις απολυθεί.[2] Οι λοιποί υποκουβερτοβόλοι, έδειξαν αλληλεγγύη με τον τρόπο τους:

 

Συστάθηκε με τον νόμο 4375/2016 η Γενική Γραμματεία Υποδοχής. Ήδη σε διάστημα δεκαέξι μηνών έχουν αναλάβει κατά σειρά τρεις ...Γενικοί Γραμματείς (οι δύο πρώτοι παραιτήθηκαν). Και ΜΟΝΟ αυτή η αρνητική εξέλιξη τεκμηριώνει ξεκάθαρα ότι η θέση αυτή δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο και δεν συμβάλει στην ομαλοποίηση της διαχείρισης. Αντιθέτως προκαλεί έξτρα προβλήματα γραφειοκρατικού τύπου και συνεχείς τριβές και αντιθέσεις με τις υποκείμενες διοικητικές θέσεις.

Η θέση του Διευθυντή της αυτοτελούς ΥΠΥΤ [ενν. την Ανθή] απογυμνώθηκε από κάθε σοβαρή εκτελεστική αρμοδιότητα και επιχειρησιακή ευχέρεια (μετά από δύο κατά σειρά παραιτήσεις των Δ/ντών σε διάστημα 11 μηνών), αν και πρόκειται για θέση μετακλητού, κατόπιν σχετικής προκήρυξης και υπουργικής απόφασης. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ θα κάνει ο επόμενος Διευθυντής της ΥΠΥΤ όταν σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων του, με δική σας υπουργική απόφαση, έχουν μεταφερθεί στον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής;

Πως ένας Γενικός Γραμματέας αποκτά αρμοδιότητες εκτελεστικού χαρακτήρα (π.χ. τοποθετήσεις αναπληρωτών προϊσταμένων τμημάτων), ενώ ο βασικός του πολιτικός και θεσμικός ρόλος είναι η εξειδίκευση της κυβερνητικής πολιτικής – εν προκειμένω στο πεδίο της μετανάστευσης - και η επίβλεψη των υφιστάμενων διοικητικών δομών/υπηρεσιών;[3]  

 

Είδατε; Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μεσήλικες ατσούμπαλους ρατσιστές της ντόπιας εργατικής τάξης που γεννάνε πολύ και καθαρίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όσο και αν ο ταξικός ρατσισμός μας βάζει να φανταζόμαστε τέτοιες φιγούρες, ετούτοι εδώ ξέρουν τη διαφορά μεταξύ Γενικού Γραμματέα και Διευθυντή και ξέρουν και ποιον από τους δυο γουστάρουν. Ξέρουν τη διαφορά των «αρμοδιοτήτων εκτελεστικού χαρακτήρα» από τον «βασικό θεσμικό ρόλο» ενός γραμματέα. Έχουν γνώση των εσωτερικών ισορροπιών του υπουργείου, αλλά και εποπτεία της λαβυρινθώδους λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης γύρω από το μεταναστευτικό. Τέλος, διαθέτουν την πιο σπάνια γνώση: του τρόπου με τον οποίο είναι δυνατόν να διοργανώνονται οι ελεεινές διαδηλώσεις με υπογραφή ΚΕΕΡΦΑ (σκεφτείτε το: κανείς δεν ξέρει!).

Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πώς ακριβώς θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει αυτού του είδους τη γνώση παρεκτός μέσω μιας πορείας, ίσως χαμηλότερων τόνων, αλλά κατά βάθος πανομοιότυπης με τη θριαμβευτική πορεία της Ανθής: από τις ακροαριστερές νεολαίες στην κουβερτοφάση και από εκεί στο δημόσιο! Γι’ αυτό άλλωστε και σπεύδουν να διευκρινίσουν σαφώς ότι μια τέτοια πορεία δεν σημαίνει και ότι εκείνος που την ακολούθησε θα μείνει για πάντα μαλάκας:

  

Οι υπάλληλοι της ΥΠΥΤ, όπως και οι υπάλληλοι κάθε Υπουργείου, ΔΕΝ είναι εθελοντές, ΔΕΝ είναι στελέχη ή μέλη ΜΚΟ,  ΔΕΝ είναι αλληλέγγυοι, ΔΕΝ είναι μετακλητοί, ΔΕΝ είναι ευκαιριακής απασχόλησης, ΔΕΝ είναι υπάλληλοι «δεύτερης κατηγορίας», ΔΕΝ είναι οπαδοί της αντίληψης «η δουλειά μας να γίνεται και δε βαριέσαι», ΔΕΝ αναπαράγουν το στερεότυπο του τάχα «ανεύθυνου δημοσίου υπαλλήλου-γραφειοκράτη».  

  

Πράγματι, αυτές οι μαλακίες ήταν παλιά. Τώρα, «αντιθέτως, ΕΙΝΑΙ πρωτίστως κρατικοί λειτουργοί που έχουν δώσει όρκο να υπηρετούν τη νομιμότητα, να σέβονται τον χρήστη των υπηρεσιών (εν προκειμένω τους πρόσφυγες και τους μετανάστες) και να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον!».[4] Γι’ αυτό και η ΚΕΕΡΦΑ, σημαντικό κομμάτι της οποίας αποτελούν, υιοθετεί τη λέξη κλειδί «υπηρεσίες», ζητάει για πάρτη τους δημοσιοϋπαλληλική μονιμότητα, και άμα λάχει τραβάει και τη σχετική συγκέντρωση με τη (σωστή) γενική θέση ότι ανέκαθεν η μονιμότητα στο δημόσιο υπηρετούσε το εθνικό συμφέρον.

Η θέση του μόνιμου δεσμοφύλακα μεταναστών εργατών ήταν εξαρχής το Άγιο Δισκοπότηρο του ακροαριστερού φοιτητή μικροαστού κουβερτοβόλου, ο τελικός στόχος της πολιτικής του οργάνωσης. Ότι αυτή η πολιτική οργάνωση κατέληξε με ακροαριστερό και όχι με ναζιστικό περιτύλιγμα, οφείλεται αποκλειστικά στην ιστορία της παράξενης χώρας μας.

 

Είναι άλλωστε πιθανόν η όλη κατάσταση να αποδειχθεί προσωρινή.

Γιατί τίποτε δεν μένει στέρεο στην καπιταλιστική κρίση.

Εκτός ίσως από την εσώτερη φύση του εθνικοσοσιαλισμού.[1] Το παράδειγμα που δίνει η ίδια η αίτηση: «Πτυχιούχος εγγεγραμμένος άνεργος του κλάδου ΠΕ Δασκάλων, που είναι ταυτόχρονα αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε θέση που δεν αντιστοιχεί στην ειδικότητα του (λ.χ. ΔΕ Βρεφονηπιοκόμων), εφόσον για την ειδικότητα αυτή κατέχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα (...)». Σχετικά δες ΟΑΕΔ, «Δημόσια Πρόσκληση νο 9/2017», 27/7/2017, σελ. 7.

[2] Για την καριέρα της Ανθής, δες «Η Ώρα του Συριζαίου Δεσμοφύλακα», Antifa #51, 4/2016. Για την απόλυση της Ανθής δες Τάνια Γεωργιοπούλου, «Σε Απόγνωση οι Υπάλλληλοι των hotspots», Καθημερινή, 24/9/2017.

[3] «Επιστολή-Καταπέλτης από Υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής», Εφημερίδα των Συντακτών, 24/9/2017.

[4] Στο ίδιο.