22 Ιανουαρίου, 2021

 

 

 

 

Επτά σημαντικά πράγματα που μας έμαθε
η πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού

 

 

Μπορεί οι πετρελαιοκηλίδες να έχουν -κυριολεκτικά- το μαύρο τους το χάλι, ενίοτε όμως μπορούν να είναι πολύ διδακτικές, όπως η συγκεκριμένη. Ιδού, λοιπόν, τι μας έμαθε η καλύτερη, η δική μας, η γνήσια ελληνίδα πετρελαιοκηλίδα:

 

1. Ότι είναι ok να κάνεις μπάνιο μέσα στο πετρέλαιο ή/και να ψαρεύεις. Εκτός από φυσικό αντηλιακό, το πετρέλαιο ως γνωστόν απωθεί τις ψείρες, ιδιότητα εξαιρετικά χρήσιμη για τo ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Επειδή λοιπόν οι καιροί είναι δύσκολοι, αφήστε τα αντιψειρικά και τις μαλακίες, πάρτε τα παιδιά σας και βουτήξτε στις παραλίες της «αθηναϊκής ριβιέρας» [το ακούσαμε κι αυτό]. Τα, δε, ψάρια μπορούν να αποξηρανθούν και να χρησιμοποιηθούν τον χειμώνα αντί για καυσόξυλα.

 

2. Ότι, τελικά, δεν είναι ok να κάνεις μπάνιο μέσα στο πετρέλαιο ή/και να ψαρεύεις.

 

3. Ότι, πράγματι, του έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει. «Θα μου πουν εμένα πού θα πάω να κάνω μπάνιο; Εεεεε;» ούρλιαζε μπροστά στην κάμερα εξαγριωμένος καδενοφόρος λουόμενος, έτοιμος να λαμπαδιάσει με το που θα άναβε τσιγάρο. Στο ίδιο ρεπορτάζ, σε άλλο πλάνο, ηλικιωμένη χαμογελαστή κυρία -αραχτή στην ψάθα της- έδειχνε χαλαρά στη δημοσιογράφο τα λουσμένα στο πετρέλαιο πόδια της και της εξηγούσε πώς τα καθαρίζει όταν επιστρέφει στο σπίτι. 

 

4. Ότι το ελληνικό κράτος, όντας άβγαλτο και αθώο, ποτέ δεν ξέρει ότι συνεργάζεται με μαφιόζους/λαθρέμπορους/ναρκέμπορους κ.ο.κ., και μένει εμβρόντητο όταν αποκαλύπτεται το ποιόν τους. Αντίθετα, ειδικά στη ναυτιλία, είναι πεπεισμένο ότι συνεργάζεται με καλοκάγαθους χαμογελαστούς Κάπτεν Ίγκλο που μοιράζουν ψαροκροκέτες σε παιδάκια και οδηγούν ιστιοφόρα. 

 

5. Ότι ο επιθετικός προσδιορισμός «οικογενειακή» μπροστά από τη λέξη επιχείρηση, σημαίνει αυτομάτως ότι η επιχείρηση είναι καλή, όπως είναι εξ ορισμού καλή και η οικογένεια -εξάλλου κι ο Ντον Κορλεόνε στον «Νονό» οικογενειάρχης ήταν ο άνθρωπος. 

 

6. Ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παρέχει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας απ’ την καλή του την καρδιά (μάλλον το συγκινούν οι οικογενειάρχες) και σε καμία περίπτωση σε αυτές τις διαδικασίες δεν παίζουν λαδώματα και μαφιοζοκονέ. Φυσικά, το υπουργείο Ναυτιλίας πέφτει απ’ τα σύννεφα γιατί πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά δίνονται αξιοκρατικά και με διαφανείς διαδικασίες και το ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε ποτέ να υποπτευθεί τον Κάπτεν Ίγκλο (που είναι και οικογενειάρχης).

 

7. Ότι η περιβαλλοντική ρύπανση είναι πολύ κακό πράγμα όταν βλάπτει την «αθηναϊκή ριβιέρα», χαλάει τη θέα από τα σπίτια των πλουσίων και κάνει ζημιά στην μπάζα των εστιατόρων της περιοχής που χρεώνουν τον γαύρο 300 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, η επί δεκαετίες συστηματική ρύπανση του περιβάλλοντος στην Ελευσίνα, το Πέραμα και τον Ασπρόπυργο δεν ενοχλεί γιατί α) εκεί μένουν κάτι φτωχοί και β) κάπου πρέπει να κάνουν και τη δουλειά τους οι Κάπτεν Ίγκλο, ρε αδερφέ!