27 Ιανουαρίου, 2021
 

Οι μεταφράσεις και οι λοιπές εργασίες που απαιτούνται γι’ αυτή τη σελίδα συνήθως έχουν γίνει από την ομάδα antifa scripta. Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρεται το όνομα του μεταφραστή.

 

Τεκμηρίωση

Οι απόψεις οφείλουν να επικυρώνονται, να μετασχηματίζονται, να απορρίπτονται μέσα στην πεισματική πραγματικότητα της Ιστορίας. Η τεκμηρίωση συνεπώς δεν στηρίζει μόνο το ήδη κατακτημένο, μπορεί να ανοίξει και νέα μονοπάτια κριτικής αυτού του κόσμου.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟ
Πως να κατασκευάσετε μια ρατσιστική επιτροπή

Στα τέλη του Μάη η γειτονιά του Μοσχάτου γνώρισε μέρες ρατσιστικής δόξας. Με αφορμή την πληροφορία μετατροπής ενός ξενοδοχείου της περιοχής σε ξενώνα στέγασης μεταναστών, τόσο οι επίσημοι δημοτικοί θεσμοί, όσο και η τοπική κοινωνία επέδειξαν ξεχωριστή ρατσιστική αποφασιστικότητα, με στόχο να καταδείξουν με κάθε διαθέσιμο τρόπο ότι οι μετανάστες είναι ανεπιθύμητοι στο Μοσχάτο.
Στο κείμενο «Ο δικός σου κοντινός Άγιος Παντελεήμονας» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό antifa - πόλεμος ενάντια στο φόβο# 25 παρουσιάσαμε κάποιες απ’ τις πτυχές αυτής της οργανωμένης ρατσιστικής προσπάθειας, καθώς και μερικές μικρές (αλλά ελπίζουμε αποτελεσματικές) κινήσεις αντιφασιστικής δράσης. Στον φάκελο Μοσχάτο παραθέτουμε πιο αναλυτικά τα ντοκουμέντα που συνηγορούν στην εκτίμησή μας ότι το Μοσχάτο λειτούργησε (για κάποιο καιρό; και για το μέλλον;) ως ένας ρατσιστικός πειραματικός σωλήνας.
 Τα έξι ντοκουμέντα που παραθέτουμε -ως link στην συνέχεια του κειμένου- ακολουθούν χρονολογική σειρά. Το πρώτο αφορά την επιστολή που απέστειλε στις 19 του Μάη ο Ανδρέας Ευθυμίου, δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου προς τα αρμόδια Υπουργεία και στην οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση της δημοτικής αρχής στη δημιουργία ξενώνα μεταναστών. Ξεχωρίζει η απειλή του για «ιδιαίτερα σκληρή αντίδραση από τους κατοίκους της περιοχής και τη Δημοτική Αρχή». Τα τρία επόμενα ντοκουμέντα είναι απομαγνητοφωνήσεις α) της ομιλίας του δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου, β) της ομιλίας του αρχηγού της αντιπολιτευτικής παράταξης Βασίλη Σπανάκη και γ) των τοποθετήσεων των δημοτών που παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 24ης Μάη, το οποίο συνεδρίασε με θέμα τον ξενώνα μεταναστών. Απ’ αυτές τις ομιλίες προκύπτει ότι η δημοτική αρχή Μοσχάτου είναι σε αντιμεταναστευτική εγρήγορση, όχι μόνο στο Μοσχάτο, αλλά και σε άλλες γειτονιές• ότι υπάρχει διακομματική στήριξη της πολιτικής του δημάρχου• κι ότι άλλοι μεν πολίτες αποζητούν κάποιου είδους ρατσιστική οργάνωση υπό την αιγίδα του δημάρχου, άλλοι δε βρίσκονται ήδη σε οργανωμένη επικοινωνία με ρατσιστές άλλων γειτονιών. Το πέμπτο κατά σειρά ντοκουμέντο αφορά την ποιότητα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν στην πρώτη ρατσιστική συγκέντρωση που έλαβε χώρα στις 25 Μάη έξω από το ξενοδοχείο Φοίβος και το έκτο και τελευταίο είναι η επιστολή του δημάρχου με την οποία, δυο μέρες μετά, ευχαριστεί τους ρατσιστές δημότες του για την κινητοποίηση τους.
Εντωμεταξύ περίεργα πράγματα συνέβησαν. Για παράδειγμα στις 9 του Μάη πυρπολήθηκε ο υπόγειος λατρευτικός χώρος που διατηρούν οι μουσουλμάνοι εργάτες στη γειτονική Καλλιθέα. Και κάποιες μέρες αργότερα (στις 31 Μάη) πάλι στην Καλλιθέα πάλι με τον ίδιο τρόπο, πάλι τις ίδιες ώρες πυρπολήθηκε κι ένα δεύτερο τζαμί. Τη δεύτερη φορά μάλιστα μέσα στο τζαμί υπήρχαν άνθρωποι που κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί.
Οπότε βάλτε τα κάτω και δείτε τη σύνδεση: ρατσιστές κάτοικοι που δε θέλουν ξένους στη γειτονιά τους, οργανωμένοι ακροδεξιοί με σχέσεις μεταξύ τους που θέλουν να στηρίξουν το έργο του δημάρχου, ρατσιστικές δημοτικές αποφάσεις, ρατσιστικές συγκεντρώσεις υπό την πολιτική κάλυψη του δήμου. Κι από την άλλη, εμπρησμοί τζαμιών, απόπειρες ανθρωποκτονίας και εντεινόμενη πίεση των μουσουλμάνων εργατών των γειτονικών περιοχών. Μια δολοφονική μείξη έχει προκύψει: ρατσισμός από τα πάνω, ρατσισμός κι από τα κάτω. Και στη μέση οι 4.000 μουσουλμάνοι της Καλλιθέας και του Μοσχάτου...

Από την άλλη, όλη αυτή η ρατσιστική προπαγάνδα δεν τσούλησε δίχως αντιδράσεις. Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε για όλους, μπορούμε όμως να σας πούμε τι έκανε για το θέμα η αντιφασιστική συνέλευση autonome antifa. Κατ’ αρχήν διοργάνωσε μια μικρή μοτοδιαδήλωση στους δρόμους γύρω από τους οποίους κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι εργάτες στην Καλλιθέα, κι όπου βρίσκεται και το πρώτο πυρπολημένο τζαμί. Στόχος της ήταν να δώσει ένα μικρό παρών, να απλώσει το χέρι στους μουσουλμάνους μετανάστες σε μια ελάχιστη ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης. Παράλληλα, κι ενώ το πράγμα αγρίευε και αποκτούσε πολιτική κάλυψη τοιχοκόλλησε στις γειτονιές του Ταύρου, της Καλλιθέας και του Μοσχάτου και στο κέντρο της Αθήνας μιαν αφίσα με τίτλο «Ο δήμαρχος είναι ο εμπρηστής». Η αφίσα υποδείκνυε τον δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου, ως ηθικό αυτουργό των εμπρησμών και της απόπειρας ανθρωποκτονίας των μουσουλμάνων που βρίσκονταν στο δεύτερο τζαμί. Παράλληλα προσπαθούσε να προειδοποιήσει όσους ανέχονταν τις πρακτικές του δημάρχου και των ρατσιστών ψηφοφόρων του ότι αυτό το μονοπάτι οδηγεί κατευθείαν στην αγιοπαντελεημονοποίηση της περιοχής τους. Η μαφία, η ΕΥΠ, οι ναζιστικές συμμορίες, έλεγε η αφίσα, κολυμπάνε σα το ψάρι στο νερό, όταν οι γειτονιές παραδίδονται αμαχητί στις χαρές του ρατσισμού και των πογκρόμ. Όπως ήταν λογικό η αφίσα ενόχλησε το δήμαρχο και την αυλή του. Δεν ήταν απλά ότι κινητοποιήθηκε όλος ο δημοτικός μηχανισμός για να ξεκολληθεί η αφίσα όσο το δυνατόν γρηγορότερα• ήταν επίσης η επιστολή που απεύθυνε προς τη συνέλευση autonome antifa ο δήμαρχος• κι ήταν επιπλέον η ειδική αποστολή που ανέθεσε στους δικούς του να περιλάβουν τις επίμαχες αφίσες στα εξάρχεια που δείχνουν ότι η αφίσα δεν πέρασε απαρατήρητη. Στις μέρες που ακολούθησαν η συνέλευση autonome antifa μοίρασε (σε πρώτη φάση με μικροφωνική, σε δεύτερη φάση με μοιράσματα σε κεντρικά σημεία της καλλιθέας και σε τρίτη φάση με μοιράσματα πόρτα πόρτα) κάποιες χιλιάδες προκηρύξεις που έβαζαν ξανά το θέμα των εμπρησμών των τζαμιών και τη σχέση τους με το μέλλον των γειτονιών της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.
Όπως θα καταλάβετε και μόνοι σας το πράγμα έχει μέλλον. Και ίσως σε πέντε χρόνια από τώρα αυτό το μικρό ιστορικό να χρησιμεύσει ως μια γενεαλογία της πολιτικής οργάνωσης του ρατσισμού στις γειτονιές.


[Ευχαριστούμε τον Στέφανο και τον Γιώργο για την βοήθεια τους στις απομαγνητοφωνήσεις]