22 Ιανουαρίου, 2021

 

 

 

 

intro

Έχει ειπωθεί υπό ελαφρώς διαφορετικές περιστάσεις, αλλά εξακολουθεί να ισχύει: Όποιος εκπλήσσεται που τα πράγματα τα οποία ζούμε είναι «ακόμη και στον εικοστό πρώτο αιώνα» δυνατό να συμβαίνουν, μπορεί να είναι σίγουρος για ένα πράγμα: η έκπληξή του -ίσως δυσάρεστη για τον ίδιο- είναι ελάχιστα χρήσιμη για οποιονδήποτε. Το περιοδικό antifa: πόλεμος ενάντια στον φόβο ήταν εξαρχής μέρος μιας επιστράτευσης των μικρών συλλογικών μας δυνάμεων προκειμένου να μην νιώθουμε πια έκπληξη. Άρα να μην νιώθουμε φόβο.

Ξεκίνησε να εκδίδεται από το 2005, στην αρχή με άτακτη περιοδικότητα και στη συνέχεια σε τακτική βάση, πάντα όμως με αναφορά σε ευρύτερες πολιτικές και οργανωτικές δομές. Πιο συγκεκριμένα, το περιοδικό γεννήθηκε και πορεύτηκε παρέα με τις πρώτες antifa συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν από το πολιτικό ρεύμα της αυτονομίας μετά το 2004. Μετά δηλαδή από τη χρονιά εκείνη, η οποία σημαδεύτηκε από το ρατσιστικό πογκρόμ κατά των μεταναστών εργατών από την Αλβανία  με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στις αρχές του Σεπτέμβρη. Το περιοδικό, συνεπώς, από γεννησημιού του είναι κομμάτι της προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Αυτή του η στράτευση χαρακτήριζε απ’ την αρχή το ύφος του, τη μορφή του και τη θεματολογία του.

Αλλά ο καιρός περνούσε κι εμείς αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε πως η δουλειά που είχαμε αναλάβει (μην το ξεχνάμε: ο πόλεμος ενάντια στην έκπληξη ως πόλεμος ενάντια στο φόβο) ήταν μια δουλειά με απαιτήσεις πέρα από την έκδοση ενός περιοδικού. Σιγά σιγά μετατρεπόμαστε σε ομάδα αυτομόρφωσης, εκδόσεων και συστηματικής έντυπης παρέμβασης γύρω από τον ρατσισμό και τον φασισμό. Φυσικά εξακολουθούμε να συμμετέχουμε και να στηρίζουμε τις ευρύτερες πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες που δουλεύουν για το χτίσιμο ενός αυτόνομου αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Επομένως η ηλεκτρονική διεύθυνση antifascripta.net είναι μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων μας κι εδώ που τα λέμε, όχι το σημαντικότερο.

Ειδικά για τον φασισμό τώρα, είναι γεγονός ότι έχουμε ονομαστεί από μια αντίθεση. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν λέμε «φασισμός» δεν εννοούμε τους νεοναζί. Υποστηρίζουμε ότι ο φασισμός δεν ήταν μια παρένθεση στην ιστορία του εικοστού αιώνα που έκλεισε οριστικά με το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και τώρα έχει ξεπέσει στη γραφικότητα. Αντιθέτως, οι γνώμες που θα βρείτε εδώ ξεκινούν από μια κεντρική θέση σύμφωνα με την οποία ο φασισμός ήταν μια ιστορική διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με το καπιταλιστικό σύστημα κοινωνικής οργάνωσης. Βρίσκουμε αυτή τη θέση επίκαιρη γιατί ζούμε ξανά στους καιρούς του φασισμού. Γιατί σήμερα, στον 21ο αιώνα, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, καθώς οι καπιταλιστικές κοινωνίες οδεύουν σε πόλεμο, καθώς ένα νέο μοίρασμα του κόσμου εξελίσσεται, ο φασισμός οργανώνεται ξανά -δίχως όμως σβάστικα και όχι υπό ένα νέο Χίτλερ- ενάντια σε μετανάστες αλλά και ντόπιους εργάτες. Λέμε ότι ως διαδικασία δεν διαφέρει ουσιαστικά από τον ιστορικό του πρόγονο: η υποτίμηση της εργατικής τάξης μέχρι το σημείο της εξόντωσης γίνεται ξανά της μόδας.

Με άλλα λόγια, υιοθετούμε τις θέσεις για τον φασισμό της αντιφασιστικής συνέλευσης autonome antifa, όπως παρουσιάστηκαν σε δημόσια πολιτική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2010 στην Αθήνα και όπως περιέχονται στην σχετική μπροσούρα με τίτλο Ο φασισμός χωρίς σβάστικα.

Φυσικά η πολιτική ευθύνη του περιοδικού, των εκδόσεων και των λοιπών έργων που θα βρείτε εδώ ανήκει στην ομάδα antifa scripta και μόνο σε αυτήν.